Τι είναι η ασφάλεια του Διαδικτύου των πραγμάτων – IoT;

Τι είναι η ασφάλεια του Διαδικτύου των πραγμάτων – IoT;

28 Ιουνίου, 2022 0 Από ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΕΡΕΤΗ

Τι είναι η ασφάλεια του Διαδικτύου των πραγμάτων – IoT;

Αν δεν το έχετε προσέξει, όλα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο – web hosting – αυτές τις μέρες. Είναι μια πρόκληση να πας οπουδήποτε χωρίς να βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από κάτι που είναι συνδεδεμένο στο Wi-Fi κάποιου ή έχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Ενώ όλη αυτή η συνδεσιμότητα έχει οδηγήσει σε ένα κύμα αποτελεσματικότητας και καινοτομίας, παρουσιάζει επίσης στις επιχειρήσεις σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν νωρίτερα παρά αργότερα. Σήμερα, θα συζητήσουμε την ασφάλεια του Διαδικτύου των πραγμάτων.

Τι είναι το IoT;

Το IoT είναι το έξυπνο ψυγείο σας. Είναι το Amazon Echo σας. Είναι οι λαμπτήρες που συνδέονται με Wi-Fi, οι μηχανές καφέ, οι τροφοδότες κατοικίδιων ζώων, τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και οι κάμερες με κουδούνια πόρτας.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι η σύνδεση καθημερινών φυσικών συσκευών που χρησιμοποιούν αισθητήρες, επεξεργαστές και λογισμικό για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους και να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους μέσω κοινών δεδομένων.

Το διαδίκτυο των πραγμάτων εκτείνεται ακόμη περισσότερο από τη μέση οικιακή έξυπνη συσκευή. Οι εφαρμογές του IoT είναι απεριόριστες καθώς εφαρμόζουμε αυξημένη αυτοματοποίηση, μηχανική μάθηση (ML) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην καθημερινή μας επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Η ιδέα έχει επιπτώσεις σε όλα τα είδη πεδίων, όπως:

 • Ιατρικός
 • Στρατός
 • Εκπαίδευση
 • Λιανεμποριο
 • Βιομηχανοποίηση
 • Ταξίδι
 • Γεωργία
 • Αρχιτεκτονική
 • Πολεοδομία
 • Την προστασία του περιβάλλοντος
 • Εφοδιαστικές αλυσίδες

Η διασύνδεση των συστημάτων, των διαδικασιών και των προσπαθειών του κόσμου έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει νέα ύψη και να επιτύχει καινοτομίες.

Ωστόσο, αυτή η ιδέα σίγουρα δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα, όπως κάθε ανερχόμενη τεχνολογική εξέλιξη.

Ποιες προκλήσεις ασφαλείας δημιουργεί το IoT;

Το ζήτημα με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες είναι το σταθερό πρόβλημα της κυβερνοασφάλειας ως εκ των υστέρων.

Πολλές από αυτές τις συσκευές και το λογισμικό στο οποίο εκτελούνται έχουν κατασκευαστεί με οποιεσδήποτε πτυχές ασφαλείας που αφήνονται στο τέλος ή έχουν παραλειφθεί εντελώς, αντί να ενσωματώνουν προστασίες στις διαδικασίες ανάπτυξης.

Ακόμα κι αν περιλαμβάνονται διατάξεις ασφαλείας, υπάρχει επίσης η δυσκολία να προωθηθούν ενημερώσεις σε ορισμένα στοιχεία IoT, όπως τα αυτοκίνητα. Σκεφτείτε το, πόσο συχνά φέρνετε το όχημά σας στην αντιπροσωπεία για να ενημερώσετε το λογισμικό για την ψυχαγωγία και τους χάρτες σας;

Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων υιοθετούν τη μέθοδο Tesla για ενημερώσεις, αναπτύσσοντάς τες ασύρματα στους πελάτες τους, αλλά αυτό λύνει μόνο το μισό πρόβλημα. Τι συμβαίνει όταν οι επιτιθέμενοι εξακολουθούν να ξεπερνούν τις διασφαλίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ;

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι χάκερ αναλαμβάνουν τον έλεγχο των υπολογιστών που διέπουν το όχημά σας:

Κοινές προκλήσεις κυβερνοασφάλειας με συστήματα IoT

Δεν είναι μόνο οχήματα. Πολλές συσκευές IoT αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτές είναι μερικές από τις κοινές προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας με τα συστήματα IoT:

 • Ανεπαρκής έλεγχος ταυτότητας: Χωρίς καμία μορφή επαληθευμένης πρόσβασης, οι εισβολείς μπορούν ενδεχομένως να παραβιάσουν συσκευές IoT χωρίς επαλήθευση και να τις χρησιμοποιήσουν ως σημείο εισόδου για να εξαπλωθούν σε όλο το δίκτυό σας.
 • Έλλειψη κρυπτογράφησης: Σύμφωνα με μια έκθεση απειλών για το IoT για το 2020 από την Palo Alto Networks, το 98% της κίνησης στο διαδίκτυο των πραγμάτων είναι μη κρυπτογραφημένη, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στα αδιάκριτα βλέμματα των χάκερ. Αυτό σας εκθέτει σε πιθανές επιθέσεις man-in-the-middle (MITM), και κλοπή δεδομένων.
 • Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης: Αν δεν αφιερώνετε χρόνο για να διαμορφώσετε κάθε συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών IoT, στα πρότυπα ασφαλείας σας, αυτές οι συσκευές είναι πολύ ανασφαλείς ως προς τον κωδικό πρόσβασης. Οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης που παρέχονται σε αυτές τις συσκευές μερικές φορές είναι εύκολα μαντέψιμοι, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε επιθέσεις ωμής βίας από botnet.
 • Εκτεθειμένες θύρες: Οι θύρες δικτύου που αφήνονται ανοιχτές είναι μια τεράστια ευπάθεια για τις συσκευές IoT, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό.

Τύποι επιθέσεων στις οποίες είναι επιρρεπείς οι συσκευές σας IoT

Αυτά τα τρωτά σημεία και άλλα αφήνουν τις συσκευές IoT, τα δεδομένα, το απόρρητο και το δίκτυό σας δυνητικά εκτεθειμένα σε κάθε είδους επιθέσεις, όπως:

 • Άρνηση ύπνου: Οι επιτιθέμενοι εξαντλούν τις συσκευές IoT τροφοδοτώντας τους ψευδή σήματα εισόδου για να εξαντλήσουν τις μπαταρίες τους ή να φθαρούν άλλα εξαρτήματα.
 • Man-in-the-Middle: Η έλλειψη κρυπτογράφησης επιτρέπει στους εισβολείς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία συσκευών IoT με σκοπό την κατασκοπεία, τη λήψη ευαίσθητων δεδομένων ή την απάντηση με ψευδή κίνηση πίσω στη συσκευή προέλευσης.
 • Παραπλάνηση συσκευής: Με την εισβολή στο δίκτυο μέσω μιας συσκευής IoT χαμηλής ασφάλειας, ένας εισβολέας ενεργεί ως συσκευή για να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο ευαίσθητα δεδομένα και συσκευές στο ασφαλές δίκτυο.
 • Κακόβουλο λογισμικό: Οι συσκευές IoT αποτελούν σημείο εισόδου για εισβολείς που θέλουν να αναπτύξουν κακόβουλο λογισμικό σε ένα δίκτυο.
 • Λογισμικό κατασκοπείας: Μη ασφαλείς έξυπνες συσκευές και ο εξοπλισμός καταγραφής τους, όπως μικρόφωνα και κάμερες, μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω λογισμικού κατασκοπείας για κάθε είδους σκοπούς.

Η λίστα των ανησυχιών για την ασφάλεια με τις συσκευές IoT συνεχίζεται και συνεχίζεται, όπως και με οποιαδήποτε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυό σας.

Ενώ τα διανύσματα επίθεσης είναι ανησυχητικά, υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να διασφαλίσετε ότι η γκάμα των συσκευών IoT σας είναι εξίσου προστατευμένη με την υπόλοιπη υποδομή σας.

Ποια βήματα ασφάλειας IoT πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε την επιχείρησή σας;

 • Τμηματοποιήστε το δίκτυό σας και κλείστε τις μη απαραίτητες θύρες
 • Χρησιμοποιήστε λογισμικό εντοπισμού και απόκρισης τελικών σημείων
 • Υιοθετήστε πολιτικές ασφαλούς κωδικού πρόσβασης
 • Ενημερώστε όλο το λογισμικό συσκευών IoT

Τώρα που κατανοούμε ορισμένους από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με την τεχνολογία IoT, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να προστατέψετε την επιχείρησή σας από αυτά τα κενά.

Αν και υπάρχουν ορισμένα μέτρα ασφαλείας που είναι εκτός ελέγχου σας, όπως η ενσωματωμένη κρυπτογράφηση, υπάρχουν και άλλες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι το δίκτυό σας είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.

Τουλάχιστον, προτού εφαρμόσετε αυτές τις στρατηγικές, βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει κάθε συσκευή που σκοπεύετε να συνδέσετε στο δίκτυό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι συσκευές είναι ασφαλείς και αξιόπιστες.

Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με μια ασφαλή συσκευή αντί να δημιουργήσετε το συνονθύλευμα από μόνοι σας.

Δείτε περισσότερα για web hosting: